Pui cu sos "tapenade" (Pui la cuptor cu sos de vin rosu si masline)




5.0 - 24 voturi




una dintre cele mai savuroase retete de pui intreg la cuptor este cea de pui cu sos de vin rosu, pasta frantuzeasca de masline (tapenade) si sos tomat. astfel pregatit la cuptor, puiul va iesi foarte fraged, dar va avea si o crusta delicioasa, cu arome provensale. combinatia de masline negre cu vin rosu si sos de rosii creeaza un sos deosebit, foarte asemanator sosului vanatoresc, ceea ce ridica preparatul la rangul de trofeu culinar.
chiar daca este o reteta cu aer regal, va recomand sa o incercati pentru ca este foarte simplu de facut si deosebit de apetisanta.
este o reteta ideala atunci cand vreti sa evadati putin din cotidian, sa simtiti un parfum de provence sau ,pur si simplu, vreti un mic rasfat accesibil.
elegantul pui "tapenade" se prezinta cu decoratiuni ca un nobil francez si va invita la un dineu interesant la "chateau" ...puteti sa-l refuzati?

ingrediente:
-un pui intreg
-pasta de masline negre "tapenade" (puteti sa o faceti si acasa, mixand la blender masline fara samburi, ierburi de provence, usturoi si o lingura de coniac)
-o ceasca de rosii pasate
-150 ml vin rosu sec 
-2 catei de usturoi
-oregano, rozmarin
-piper negru
-fulgi de chili
-ulei de masline
-sare (optional)-atentie ca pasta de masline e deja sarata


mai intai realizati marinata. amestecati 2 linguri ulei de masline, sucul de rosii, 3 linguri de pasta de masline, usturoiul macinat, piperul.


adaugati oregano si rozmarin.


ungeti puiul cu marinata si masati-l peste tot.


adaugati o cescuta de apa amestecata cu vinul rosu in vasul in care sunt resturile de marinata. puneti sosul acesta in tava., langa pui. presarati fulgi de chili peste pui. cine nu doreste sa adauge vin, poate sa-l omita, fara probleme. vinul rosu concentreaza toate aromele si face sosul mai echilibrat.


acoperiti tava cu hartie de copt, in asa fel incat sa protejati crusta de pe pui.
se introduce tava infasurata in hartie de copt in cuptor, la nivelul cel mai de jos, la 160 de grade. dupa o ora, se indeparteaza hartia de copt. crusta a aderat bine de pui si nu s-a ars.


stropiti puiul cu sosul din tava si reintroduceti la cuptor inca 20 de minute, pana se rumeneste usor. in acest timp, mai stropiti puiul cu sos din cand in cand.


daca puiul vostru e mare (al meu a fost de 800 gr), lasati mai mult timp acoperit cu folie, ca sa se patrunda bine. cand e gata, se lasa cateva minute sa se racoreasca si apoi se decoreaza cu patrunjel verde si se serveste.


este foarte festiv. merge cu garnitura de orez cu legume sau piure de cartofi.


miroase imbietor si e atat de fraged...merita sa-l incercati!


pofta buna!